Να φροντίζεις να αποφεύγεις τις αναβολές. Θα γλιτώσεις από πολλά μελλοντικά απωθημένα.


Κριτική βιβλίου 2

Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι

issuu.com/ocelotos/docs/otan_moy_milisan

 

Πάνος Τουρλής,Βιβλιοκριτικός
 
Μόλις έκλεισα αυτό το ξεχωριστό βιβλίο, θέλησα να μείνω λίγο μόνος, να με τριγυρίσει η αύρα αυτών των ανθρώπων, η δύναμή τους, η ειλικρίνειά τους, η αισιοδοξία τους, τα πάθη τους και τα λάθη τους. Ήθελα να αντλήσω κι εγώ λίγη από τη δύναμή τους γιατί οι πρωταγωνιστές των ιστοριών περνάνε από πολλά προβλήματα και βγαίνουν ζωντανοί, καλύτεροι, πιο ατσαλωμένοι.
 Η συλλογή των κειμένων της κυρίας Ζάνη (να τα πω διηγήματα; εξομολογήσεις; κείμενα; σκέψεις;) είναι τόσο διαφορετική από ό,τι έχω διαβάσει ως τώρα και τόσο αληθοφανής!
Η συγγραφέας γράφει πολύ όμορφα και πραγματικά ήταν μια έκπληξη για μένα να γνωρίσω το γραπτό της στυλ. Έχει ωραίο λεξιλόγιο, ξέρει να χειρίζεται καλά τον λόγο και στήνει τόσο περιεκτικά και έντονα σε λίγες σελίδες τις ιστορίες της που η κάθε μία είναι και ένας ολόκληρος κόσμος για τον αναγνώστη. Γυναικεία κακοποίηση, ψυχωσική συνδρομή, κρίσεις πανικού,  αλκοολισμός, ναρκωτικά, ανασφάλεια, ομοφυλοφιλία, πορνεία, πλατωνική αγάπη, καρκίνος, κινητική αναπηρία και χιλιάδες άλλες περιπτώσεις πέρασαν από μπροστά μου και με συγκίνησαν, με θύμωσαν, με έθλιψαν, με πόνεσαν. Χωρίς να είναι γραμμένα με το κλασικό στυλ ενός λογοτεχνικού διηγήματος κι όμως η αξία τους το υπερβαίνει κατά πολύ! 
Πιο πολύ από όλα με ταρακούνησε Το μυστικό της σοκολάτας, όπου ένα κοριτσάκι δέχεται τα ερωτικά χάδια του θείου της και δωροδοκείται με σοκολάτες για να μη μιλήσει. Σαν άλλο σκυλί του Παβλόφ, η Αρετή συνδύαζε τον φόβο με το φαγητό, έτρωγε για να μη φοβάται. Και ο θείος της συνέχιζε να τη χαϊδεύει. Συγκλονιστική ιστορία, καθόλου σπάνια και συνάμα τόσο τραγική!
Μη χάσετε το νέο βιβλίο της κυρίας Ζάνη. Θα αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεστε και θα σας γεμίσει με περισσότερη ενέργεια και θετικότητα αν έχετε κάποιο πρόβλημα στο γύρω σας περιβάλλον αλλά και με διαφορετικές οπτικές ώστε να αντιμετωπίσετε πιο αντικειμενικά και πανανθρώπινα κάθε νέο πρόβλημα που συναντάτε σε οποιονδήποτε δεν περιφέρεται στο ατομικό σας σύμπαν! Δεν ξέρω αν αυτή η δύναμη, η ενέργεια και το ύφος γραφής θα είναι εξίσου υπέροχα, απολαυστικά και μεστά σε ένα μυθιστόρημα, μέρχι στιγμής όμως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με αυτό το διαμαντάκι που ανακάλυψα!

 

Καραλή Αλεξάνδρα_Φιλόλογος
 
Υπάρχουν κάποια βιβλία που χαίρεσαι τόσο πολύ που έχουν φτάσει στα χέρια σου! Ένα από αυτά είναι και το “Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι”.
Πρόκειται για ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Περιλαμβάνει είκοσι μία πραγματικές ιστορίες αληθινών ανθρώπων που εξομολογούνται για πρώτη φορά τα πιο κρυφά τους βιώματα.
Είναι λοιπόν ένα βιβλίο εξομολογήσεων από ανθρώπους – αγγέλους που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Όπως λοιπόν καταλάβατε, όταν μιλάμε για αγγέλους δεν μιλάμε για τους ουράνιους, αλλά για τους άλλους τους επίγειους.
Και θα μου πείτε τώρα πώς θα τους ξεχωρίσουμε αυτούς τους επίγειους αγγέλους; 
Είναι αυτοί που κάτι έχουν στην αύρα τους που σε τραβάει κοντά τους. Αυτοί που κάτι έχουν να σου πουν. Κάτι που μόλις το ακούσεις, θα σε κάνει να σκέφτεσαι διαφορετικά. 
Και αν θέλετε να γνωρίσετε μερικούς επίγειους αγγέλους, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο!
Κλείνω με κάτι που μου άρεσε πολύ:
"Κι αν στην πλάτη σου νιώθεις βάρος απ' το σταυρό που κουβαλάς, κοίτα καλύτερα. Εκεί, δεξιά και αριστερά είναι τα φτερά σου που σε περιμένουν να πετάξετε μαζί."
Υ.Γ. Το βιβλίο αυτό αξίζει να το κάνετε δώρο στον εαυτό σας και σ΄ αυτούς που αγαπάτε! Άλλωστε τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!
 
Δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Simplylife.gr  simplylife.gr/pages/biblia/article/id/105
 

Νικολέττα Κ.

Διάβασα το βιβλίο σου με τους αγγέλους, στις διακοπές μου και πραγματικά το απόλαυσα! ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΟ, ΜΠΡΑΒΟ!!!

 

Νότα 
Το βιβλίο της Νεφέλης εξιστορεί γεγονότα που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες.
Η αφήγησή της λιτή και απαραίτητη, προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον ωθεί να ριξει φως στη σκιά του και να αγαπήσει τον εαυτό του από την αρχή...να δεχθεί τη λύπη, τη χαρά ,το καλό.Το κακό, την ελευθερία ,τη καταπίεση τη κατηγορία το άδικο...
καταργώντας κάθε σκέψη αρνητική για το διαφορετικό....
πάντα επιτυχίες και νέες
δημιουργίες φιλη μου....
 
 

Θεώνη Μπριλή (Συγγραφέας)
Ένα βιβλίο για την ζωή! Ιστορίες για να σκεφτείς, να προβληματιστείς και να κρίνεις από μια νέα οπτική γωνία. Ιστορίες που τις χαρακτηρίζει ο ρεαλισμός και η αμεσότητα. Ενδιαφέρον, πρωτότυπο, διδακτικό, πλούσια πλοκή!!!

 

Δέσποινα 
Διάβασα και τα δύο σου βιβλία, είσαι υπέροχη...μη σταματήσεις να γράφεις. Φιλιά πολλά!

 

Φώτης Μ.
Το βιβλίο  έχει δύο πλεονεκτήματα. Είναι πειστικό όσον αφορά την φαινομενολογία των συνδρόμων που περιγράφει καθώς και ενδιαφέρον επειδή αναφέρεται-αφηγείται -το ιστορικό πολλών σημαντικών ιατρικών και ψυχιατρικών καταστάσεων. Η ιδέα του βιβλίου είναι πρωτότυπη και η γραφή πολύ καλή!
Καλή επιτυχία στην συνέχεια!

 

Giannis Pit
 Νεφέλη μου, να είσαι καλά και πάντα να δημιουργείς.
 Το καινούργιο σου βιβλίο τρέχει όμορφα, "ρουφιέται" με ενδιαφέρον καθώς κάθε του θέμα είναι και ένα άνοιγμα ψυχής και ομολογίας σε μεγάλες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου. Το βιβλίο σου, σε κάθε του σελίδα ανοίγει παράθυρα στους κόσμους των ανθρώπων, λεύτερα και σημαντικά. Και ως εκ τούτου, εκεί είναι και η μεγάλη του  ΑΞΙΑ...ευχαριστούμε Νεφέλη μου για τα διδάγματα ζωής που άπλετα βγαίνουν μέσα από το βιβλίο σου.

 

Χρήστος Αναστασόπουλος (Συγγραφέας)
Ένα υπέροχο, ανθρώπινο βιβλίο!Γρήγορο, πλούσια πλοκή, τεκμηριωμένο!

 

Μαρία Κ.
 Σ’ ευχαριστώ, σ’ ευχαριστώ, σ’ ευχαριστώ, για το  βιβλίο που με ταξίδεψε και κυρίως γιατί μ’ έκανε πιο αισιόδοξη!!! 

 

Κατερίνα Μαγουνάκη (Δημοσιογράφος)

 Απόσταγμα ζωής.
 Έτσι χαρακτηρίζω το νέο βιβλίο της Νεφέλης Π. Ζάνη «Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι».
Τι πιο αληθινό από την ίδια τη ζωή και από ιστορίες ανθρώπων που κυκλοφορούν ανώνυμοι ανάμεσά μας, δίπλα μας, μαζί μας. Η σημαντικότητα δεν βρίσκεται στην καταγραφή των γεγονότων. Είναι κάτι πιο βαθύ, πιο ανθρώπινο. Κι είναι αποτέλεσμα αγάπης, εμπιστοσύνης, θέλησης κι απόφασης. Και φανταστείτε πόσο δυνατό είναι το αποτέλεσμα όταν προηγούνται πάθη, λάθη και συγκλονιστικά βιώματα. Κι ακόμη το γεγονός της εκμυστήρευσης κι η επιλογή της συγγραφέως, κάτι θέλει να μας πει.
Δεν ορίζεται λοιπόν ποιο πρώτο και ποιο δεύτερο.
Αγάπη, εμπιστοσύνη, θέληση κι αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές.
Μετά  από όλα αυτά αναλογιστείτε τη σημαντικότητα αυτού του έργου, το οποίο αποδίδεται τόσο απλά, όσο απλή είναι η ζωή μας που τη δυσκολεύουμε καθημερινά.
Στην απλότητα, όλοι το ξέρουμε πια κρύβεται το παν.
Μεγαλείο κι ευλογία μαζί και για τους πρωταγωνιστές και για τη συγγραφέα.
Κι όταν αποδεχθείς, λέει, και το εκφράσεις τότε βρίσκεσαι σίγουρα στην αρχή της λύσης της θεραπείας της ψυχής σου.
Κι επειδή το σύμπαν κινείται με τη συμμετοχή όλων μας, μεγαλείο κι ευλογία για όλους μας!
«Οι άνθρωποι μιλώντας συνεχώς για το σταυρό που κουβαλάει ο καθένας τους, ξεχνάνε τα φτερά τους»
Φτάνοντας στον επίλογο, στο τελευταίο κεφάλαιο καλύτερα του βιβλίου, δημιουργώντας έναν αντίλογο θα έλεγα με την αγαπημένη Α. Παπαδάκη από το βιβλίο της «Οι κάργιες», όπου αναφέρεται «…Όταν έχεις μάθει ως τα πενήντα σου να ζεις μ έναν εξουσιαστή, δεν μπορείς κι ούτε θέλεις στο κάτω κάτω να διαχειριστείς την ελευθερία σου. Παίρνεις παραμάσχαλα την ψυχή σου και ψάχνεις για νέο δυνάστη»,   θα πω, όχι! Διαφωνώ.
Διότι ο άνθρωπος που επιθυμεί να ελευθερωθεί μπορεί να το κάνει σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, όταν το επιθυμεί διακαώς η ψυχή του.
Με επίγνωση και σεβασμό στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και πιο εκεί ακόμη, της «ελεύθερης βούλησης» που απλόχερα ο Μέγας Δημιουργός μας χάρισε.
Ποιος λοιπόν είναι εκείνος που δύναται να μας την στερήσει όταν ο ίδιος  ο Θεός δεν το έκανε?
Μόνο ο εαυτός μας! Αν σας άρεσε «Το ταγκό της ψυχής μου» της Νεφέλης Πόπης Ζάνη, το νέο της βιβλίο « Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι» θα σας συναρπάσει!
Θα σας ταξιδέψει σε πολλά κι ανομολόγητα. Γιατί ανομολόγητα? Διότι είναι τόσο δύσκολο σήμερα στους ρυθμούς και την κατάσταση που ζούμε να μιλήσεις γι αυτά τα πράγματα. Τα τόσο όμορφα, τα τόσο γεμάτα και συγχρόνως τόσο δύσκολο να τα ομολογήσεις. Να βρεις απέναντι μια ψυχή να τα δεχτεί. Να τα κατανοήσει, να τα σεβαστεί και να χαρεί μέσα από αυτό το μεγαλείο του δρόμου των αγγέλων. Είναι ΜΟΝΟ αποδοχή. Είναι ανακάλυψη για τον καθένα μας ξεχωριστά. Είναι αγάπη και χαρά ζωής. Είναι αυθεντικότητα. Είναι έμπνευση και αφορμή για δημιουργία, όπως λέει κι η Νεφέλη.
Και ξέρετε κάτι? Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο. Κι αν επιθυμείτε να το βιώσετε (εάν δεν σας συμβαίνει ήδη) αξίζει να διαβάσετε το « Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι» από τις εκδόσεις "Οσελότος", βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Και...που ξέρετε? Ίσως να μιλήσουν και σε σας ή ίσως να...θυμηθείτε, πως μπορεί και να σας έχουν μιλήσει ήδη.
Συγκινούμαι κατά την ανάγνωση! Ευλογία!
Νεφέλη, ευχαριστώ.

 

Ritsa L
Θερμά συγχαρητήρια...με κατασυγκινήσατε...

 

Maria Triga
Κοριτσάκι μου μόλις τελείωσε το βιβλίο σου και η μητέρα μου και έτσι μπορώ να σου πω ότι και οι δυο μας έχουμε χαρεί που το διαβάσαμε!
Μας έδωσε πολλά! Και επιτέλους βρήκα ένα βιβλίο σχολή χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς.
Μιλάει η Αλήθεια σ' αυτό και είναι όμορφα στολισμένη από σένα!
Μπράβο σου Νεφέλη μου!!! 

 

Despoina Kom
Νεφέλη μου πολύ ωραίο το βιβλίο σου το πήρα απο την έκθεση την προηγούμενη βδομάδα. Το διάβασα σε δυο μέρες κι αν δεν δούλευα θα το τελείωνα την ίδια μέρα.

 

Souzy Elef
 Υπέροχο βιβλίο, υπέροχο!Πότε το ξεκίνησα πότε το τελείωσα δεν το κατάλαβα!Και πραγματικά δεν θα αργήσω να το ξανα διαβάσω!Πόση δύναμη κρύβει η ψυχή του ανθρώπου τελικά....σ'ευχαριστώ αγαπημένη Νεφέλη κ ευχαριστώ και όλους αυτούς τους ανθρώπους που μοιράστηκα μαζί τους τα κομμάτια της ψυχής τους μέσα  απο αυτό το βιβλίο...Ένα βιβλίο οδηγός, ενα βιβλιο αλλιωτικο απο τα αλλα.....ιστοριες ανθρωπων που παλεψαν καθε τερας που εμφανιστηκε στη ζωη τους και νικησαν.,......σ'ευχαριστω για αλλη μια φορά Νεφέλη μου που μπηκες στη ζωη μου μεσα απο τα βιβλια σου.....
Δήμητρα Παπαϊωάννου
Είναι ΤΕΛΕΙΟ!!! Δεν έχω λόγια για να σου περιγράψω πόσο όμορφα γράφεις! Ειλικρινά δεν βρίσκω τις κατάλληλες λέξεις! ... ίσως να μην υπάρχουν... τόσο τέλειο!!! Περιμένω λοιπόν την επόμενη κατάθεση ψυχής σου... και δίκης μου! Περιμένω λοιπόν το επόμενο βιβλο με την κατάθεση των ψυχών μας! Γιατί αυτό βγάζεις αγάπη μου... την ψυχή όλων!!! Συγχαρητήρια!

Eirhnh Vs
Για άλλη μια φορά με έκανες(και πιστεύω πως οχι μόνο εμένα αλλά και πολλούς άλλους) να είμαι περήφανη για σένα! Με αξίωσε ο Θεός να κρατήσω και το δεύτερο βιβλίο σου στα χέρια μου. Να χαθώ μέσα σε αυτό και να ταξιδέψω...Να ταξιδέψω σ' έναν κόσμο ΑΛΗΘΙΝΟ που οι περισσότεροι απο εμάς δεν γνωρίζουν πως υπάρχει ή δεν θέλουν να γνωρίζουν ή γνωρίζουν και τον απορρίπτουν για διάφορους λόγους... Ιστορίες αληθινές, βιώματα ανθρώπων που βρήκαν το θάρρος και την δύναμη να τα εξομολογηθούν ίσως για πρώτη φορά!!! 'Ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους ανθρώπους αυτούς!!! Ξέρεις δεν είναι εύκολο να "εξομολογηθείς" την ζωή σου και να "ξεγυμνώσεις" την ψυχή σου σε κάποιον "άγνωστο"! Θέλει πολλή δύναμη...Πρέπει να σε εμπνέει αυτός που θα του "εξομολογηθείς" και κυρίως να σου δείχνει πως μπορείς να τον εμπιστευθείς...!!! Εσύ το έχεις αυτό...Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου σου, σου έδειξαν την εμπιστοσύνη τους και σου άνοιξαν την ψυχή τους... Αν κάποιος με ρωτούσε, τί βλέπω σε εσένα, η απάντησή μου θα ήταν: " Η Νεφέλη είναι ένας "άγγελος" σε μορφή ανθρώπου σταλμένη απο τον Θεό! Και πάντα είναι εκεί...Την κατάλληλη ώρα, την κατάλληλη στιγμή για όσους την χρειαστούν!!!" Συνέχισε το έργο σου Νεφέλη μου, την συγγραφή σου, γιατί για αυτό είσαι πλασμένη!!! Εύχομαι με όλη μου την ψυχή να έχεις πάντα επιτυχίες σε ότι κάνεις!!! Ο Θεός και η Παναγία να σου δίνουν δύναμη και να φωτίζουν τους δρόμους σου!! Καλοτάξιδο να είναι και το δεύτερο βιβλίο σου!!! Σε αγαπάω πολύ!!! Ευγνωμονώ τον Θεό που σε έφερε στον δρόμο μου και υπάρχεις στην ζωή μου!!!
Σ' ευχαριστώ για όλα!!! (ξέρεις εσύ...)

 

Κάκια Ξύδη (Συγγραφέας)

Η Νεφέλη επιστρέφει με ένα καινούργιο βιβλίο, ύμνο στη ζωή και στην ελευθερία. Μας αφηγείται με άμεσο τρόπο ιστορίες διαφορετικές μεν, αλλά με κοινές συνιστώσες την πάλη για επιβίωση μέσα από αδιέξοδες καταστάσεις και την δίψα για ζωή που δεν χάνει την αξία της παρά τις δυσκολίες, βουτώντας κάθε λίγο την πένα της στο μελάνι της ψυχής της, όπως έκανε με μεγάλη επιτυχία και στο πρώτο της βιβλίο «Το τανγκό της ψυχής μου».  Ένα βιβλίο γροθιά στο κατεστημένο, γραμμένο με ευαισθησία για να φωτίσει τα σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής μας!