Ο κόσμος της Νεφέλης


Κριτική βιβλίου 2

Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι

issuu.com/ocelotos/docs/otan_moy_milisan

 
Σωτήρης Λ. Δημητρίου_Συγγραφέας
 
Ανθρώπινες ιστορίες που μπορεί να συμβαίνουν σε δικούς μας ανθρώπους ή σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας και που ίσως ούτε καν το φανταζόμαστε, ίσως ακόμη και σε εμάς.
Όμορφα τοποθετημένα τα γεγονότα, αφήνουν από μόνα τους μια διδαχή αλλά και μια νουθεσία από την συγγραφέα, θέλεις να το ξαναδιαβάσεις.
 
Πέτρος_Ολλανδία
 
Υπέροχο βιβλίο! Απίστευτο! Ταυτίστηκα τόσο πολύ μαζί του που ειλικρινά αναρωτήθηκα "για μένα γράφει;" Η γραφή σου υπέροχη, μοναδική! Συγχαρητήρια Νεφέλη! Ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο σου!
 
 
Γιάννης Πατσιατζής_Ραδιοφωνικός παραγωγός
 
Είναι κατα την άποψη μου ένα πολύ όμορφο βιβλίο, μιλάει για κοινωνικά προβλήματα, μιλάει για τον αλκοολισμό, για την σεξουαλική κακοποίηση, για τα ναρκωτικά...είναι ένα βιβλίο που πρέπει να έχουν όλοι στην βιβλιοθήκη τους...μιλώντας στην Νεφέλη αυτοί οι άθρωποι φαντάζομαι ένιωσαν μια λύτρωση...και φαντάζομαι είναι δύσκολο και για τον συγγραφέα αυτό, το να ακούει τις συγκεκριμένες ιστορίες, γιατί ο συγγραφέας πρέπει να μπαίνει στην θέση του εκάστοτε ανθρώπου για να μπορέσει να αποδώσει την ιστορία του.Υπέροχο βιβλίο!
 
Κωνσταντίνα Αλμπέρτη_Ραδιοφωνική παραγωγός
 
Έχει κάτι μοναδικό η Νεφέλη, ότι κι αν γράψει έρχεται αυτό που γράφει και κουμπώνει για κάποιο περίεργο λόγο επάνω σου, βρίσκεις τον εαυτο σου. Οι άνθρωποι τόλμησαν να πουν στην Νεφέλη τις ιστορίες τους.Υπήρχαν ιστορίες που όσο τις διάβαζα ένιωθα ρίγος, σκεφτόμουν πως μπορεί να ένιωθαν αυτοί οι άνθρωποι όταν βίωναν όλα αυτά και πως η Νεφέλη όμως μπόρεσε και τα αποτύπωσε τόσο εύστοχα. Έχει αυτό το μοναδικό χάρισμα όπως και να το κάνουμε.
 

 

Η άποψη του The Book Time μέσα από την ματιά της  Τασούλα Γεροστάθη :
 
Κλείνοντας το βιβλίο της Νεφέλης ένοιωσα όπως όταν κλείνεις την πόρτα της ψυχής σου και κανείς πέρα απο εσένα δε γνωρίζει τι γίνετε μέσα σε αυτήν.
Μερικές φορές οι άνθρωποι γίνονται σκληροί και ρατσιστές χωρίς να δίνουν σημασία στην εξήγηση των προβλημάτων του συνανθρώπου τους ακόμα και του παιδιού τους..
Εύκολα λοιπόν κατηγορούν την κοπέλα απο τη γειτονική χώρα που εκπορεύεται,ή θα χαρακτηρίσει τον νεαρό ναρκωμανή "πρεζόνι".Δεν έχει το χρόνο να σκεφτεί πως στο κουδούνι και της δικής του ψυχής μπορεί να γράφει,αλκοολισμός, παιδόφιλος συγγενής,βία σωματική ή λεκτική,παιδικά τραύματα....
Είκοσι ένα διηγήματα εξομολογήσεις που μπορούν να μας διδάξουν πολλά!!
 

Ελένη-Αναγνώστρια

Απίστευτο βιβλίο! Δεν ξαναδιάβασα κάτι ανάλογο! Ο τρόπος γραφής σου είναι τέλειος! Σε παρακαλώ μη σταματήσεις να γράφεις! Είσαι για μένα είδωλο και κορυφή και ας μην σε γνωριζω προσωπικα! Σε ευχαριστω για όσα διάβασα! 

 
 
Πόλυ Μίλτου-Εκπαιδευτικός_Συγγραφέας
 
Εντάξει, τώρα τουλάχιστον, ήμουν προετοιμασμένη. Την είχα μάθει πια τη Νεφέλη… Έτσι, με μια πιο συγκρατημένη διάθεση, άνοιξα να διαβάσω και το δεύτερο βιβλίο δώρο, το «όταν μου μίλησαν οι άγγελοι».
Πάλι αυτή η αμεσότητα και η απλή σκληρή γλώσσα.
Ορθά κοφτά, αλλά και με κάποια διάθεση βελούδινης στοργής και απέραντης κατανόησης, η Νεφέλη παρουσιάζει ιστορίες ζωής, σα να είναι ο εαυτός της μέσα σε κομμάτι που διηγείται.
Είναι γεμάτο ιστορίες ανθρώπων αυτό το βιβλίο. Αληθινές και διαφορετικές, όσο ο κάθε ένας μας πάνω στη γη.
Και η Νεφέλη τους ακούει, ρουφάει την ιστορία τους, την καταγράφει και μετά, με τη μαεστρία της συγγραφής μας τη χαρίζει σαν άνοιγμα ψυχής, της κάθε ψυχής…
Ακούμε ανώνυμες φωνές… Ο κόσμος είναι γεμάτος θλίψη, χαρές ανεκπλήρωτες, έρωτες που χάθηκαν από εγωισμούς, όνειρα που γκρεμίστηκαν από το πρώτο τους ξημέρωμα στη γη και γύρω από όλους αυτούς, μια κοινωνία αμείλικτη, απειλητική, αγενής, ασεβής, αποστασιοποιημένη και ανύπαρκτη σε κάθε είδους βοήθειας και συμπαράστασης.
Η κοινωνία είμαστε εμείς, όμως… Και όλοι μας, ο καθένας μας, έχει ευθύνη σε πολλά. Κι αν δεν κάναμε κακό και μόνο που δεν το σταματήσαμε ή που δε μιλήσαμε, όταν έπρεπε, μας κάνει συμμέτοχους σε πολλά ανθρώπινα δράματα…
Αυτοί που κακοποιούμε την ήδη κακοποιημένη τους ύπαρξη, αυτοί που συχνά στήνουμε στον τοίχο και τους οδηγούμε στην καταστροφή, ενώ με μια σωστή κίνηση θα είχαμε αποτρέψει το δράμα, είμαστε εμείς, η κοινωνία και αυτοί οι ανύπαρκτοι και αόρατοι που ζουν ανάμεσά μας, λόγω ενός άσχημου παρελθόντος, αυτοί όλοι… είναι οι άγγελοι που κάπου ξέχασαν τα φτερά τους…
Μόλις τελειώσεις αυτό το βιβλίο, σε κυκλώνει η σιωπή και έχεις διάθεση εσωστρέφειας… Μέσα μας, τι γίνεται;
Πόσο αποδεχόμαστε, πόσο ανεχόμαστε το άδικο, πόσο λίγο σεβόμαστε την πάλη ενός ανθρώπου αδικημένου να ξανασταθεί όρθιος… Πόσο ξεχνάμε άσχημες ιστορίες, πόσο σβήνουμε λάθη;
Εσωστρέφεια και αυτοκριτική. Η κοινωνία είμαστε εμείς… Εμείς οι λάθος, με τους λάθος, με τα λάθη, με τα πάθη, με τις αναζητήσεις, με τους πόνους, με τις επιθυμίες, με την ανθρώπινη ψυχή…
Τα υπόλοιπα, θα τα νιώσετε μόνοι σας, όταν αποφασίσετε να σκύψετε στις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Νομίζω πως, όταν το έκλεισα, έγινα λίγο πιο ανθρώπινη…

 

Δήμητρα Μπαρδάνη-καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας-μεταφράστρια-συγγραφέας-δημοσιογράφος στο Θεσσαλία TV- πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.(ένωση λογοτεχνών-συγγραφέων Λάρισας). (thematofylakes.gr/%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%bc%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%ac%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%b9/ )
 
Ωραίο εξώφυλλο με υπέροχα χρώματα και έναν άγγελο που όλοι κλείνουμε μέσα μας, όμως συχνά οι φτερούγες του τσακίζονται.
 
Διήγημα 1ο
8ο χλμ. Λεωφόρος Φ.
Πόσο μπορούν η φτώχεια και η αμάθεια να σπρώξουν τους ανθρώπους στην δυστυχία και στην ταλαιπωρία; Πόσο μπορούν οι άσχετοι και οι αδιάφοροι να βοηθήσουν σε αυτό το σπρώξιμο; 
Μέσα σε αυτό το καλογραμμένο διήγημα, σε απλή γλώσσα και σωστά δοσμένη, μπορούμε εμείς οι αναγνώστες, να λυπηθούμε μα και ν' αγανακτήσουμε.Το μόνο που δεν μπορούμε είναι ν' αρνηθούμε αυτά που συμβαίνουν, γιατί δυστυχώς είναι μέρος της ζωής μας.
Εξαιρετικό!
 
Διήγημα 2ο
Έζησα το Μαραμπού μου
Τα παιχνίδια που μας κάνει η ζωή, συνεχίζονται, φτάνει να σεμμετέχουμε με θάρρος και να μη μας παίρνουν από κάτω. Να μην αφήνουν σημάδια στο ταξίδι της ζωής. Ξεκινάμε με όνειρα που γίνονται μετέπειτα σταθμοί της ζωής μας.
Το διήγημα είναι ανθρώπινο, ευαίσθητο, καθημερινό, καλό!
 
Διήγημα 3ο
Εκεί την πατάμε όλες
Εξαρτήσεις και ανωμαλίες σε μία ζωντανή περιγραφή, κάνει τον άνθρωπο να χαλάσει ότι πιο όμορφο έχει χτίσει, όμως και η άλλη πλευρά, όταν επιτέλους πάρει την απόφαση να πάψει να παραμείνει, κάτω από το άρρωστο μυαλό, ενός ανθρώπου, που αλλιώς έδειχνε κι αλλιώς είναι, εξαιτίας της κατάχρησης του αλκοόλ.
Ποτέ δεν είναι αργά για την αλλαγή προς το καλύτερο!
 
Διήγημα 4ο
Η κόλαση και ο παράδεισος είναι εδώ
Η ζωή είναι γλυκιά, γένους θηλυκού, όμως το άγχος κάνει τον άνθρωπο να φτάνει στα άκρα και να κινδυνεύει, να τελειώσει αυτή τη γλύκα. Το άγχος, ένα ακόμα βάσανο που ταλανίζει. ειδικά τους νέους της εποχής μας.
Η συγγραφέας μας βοηθάει πολύ για να το καταπολεμήσουμε!
 
Διήγημα 5ο
Η όαση έκρυβε έναν βάλτο
Κοινωνική μάστιγα το αλκοόλ. Η συγγραφέας την περιγράφει πολύ ζωντανά, με δυνατές εικόνες, μέσα από τις εικόνες που παίρνει από την αφήγηση του εξαρτημένου, ο οποίος τώρα πια γνωρίζει πως την ζωή δεν την ζεις με υποκατάστατα και ουσίες. Η ουσία είναι η ίδια η ζωή!
 
Διήγημα 6ο
Η τιμή του ονείρου
Η συγγραφέας και σε αυτό το διήγημα, καταπιάνεται και παρουσιάζει μεγάλες και ζωντανές αλήθειες!Πάντα σεβόμουν τις πόρνες γιατί πίστευα πως για κάποιο λόγο πουλούν το κορμί τους.Η ιστορία της Ιρίνας με διαβεβαιώνει ότι η ψυχή παραμένει αγνή, όσο και αν το σώμα κυλιέται στο βούρκο!
 
Διήγημα 7ο
Όταν μεγαλώσω θα γίνω...
Νεφέλη Πόσο χρήσιμα είναι τα διηγήματά σου και πόσα μηνύματα μας δίνουν για τη ζωή μας; Είναι σαν τους ηλικιωμένους, που έβγαλαν το πανεπιστήμιο της ζωής και μας διηγούνται ιστορίες γεμάτες παθήματα και μαθήματα!
 
Διήγημα 8ο
Στην αντίπερα όχθη
Ο προβληματισμός στην αντίπερα όχθη, είναι μεγάλος. Παρ'όλα αυτά, δεν είναι καθόλου τρέλα αυτή η τρέλα, αντίθετα είναι μια δύναμη που δεν διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι. Δύναμη που τους δυσκολεύει στην ζωή ή και το αντίθετο.
Πολύ δυνατά δοσμένο και αυτό το διήγημα!
 
Διήγημα 9ο
Στο φως των αστεριών
Πόσα παιχνίδια μας παίζει η ζωή και μάλιστα  όταν το παίρνουμε απόφαση, ότι εντάξει, ολοκληρώσαμε το σκοπό μας. Δεν περιμένουμε τίποτε άλλο. Η ζωή όμως, επιμένει και όταν δεν πρέπει σου έρχεται αυτό που έπρεπε να έρθει πριν χρόνια. Ευτυχώς στην περίπτωσή μας, ο έρωτας μέσω της τεχνολογίας, έμεινε εκεί. Όμως τελικά ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένα μεταλλικό μηχάνημα, σε βοηθάει να βρεις αυτό που σου λείπει μια ζωή; Στην περίπτωσή μας, ναι και μάλιστα με ωραίο τρόπο δοσμένο!
 
Διήγημα 10ο
Η φυλακή της ομορφιάς
Μικρό και εύστοχο, δυνατό διήγημα που μας προστατεύει και μας προλαβαίνει από πιθανά, ψυχολογικά προβλήματα, για κάτι που η φύση μας έδωσε χωρίς τσιγκουνιά. Ένας καλός φίλος, μία καλή φίλη, στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να μας συνεφέρει χωρίς καμία υστεροβουλία.
Πολύ καλογραμμένο διήγημα, συμβουλευτικό και συμβολικό!
 
Διήγημα 11ο
Το μυστικό της σοκολάτας
Πολύ πετυχημένος ο τίτλος για την ανθρώπινη και πρόστυχη ύπαρξη, του ανθρώπου τέρατος! Καθημερινά συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις που κρυβόμαστε πίσω από μια σοκολάτα. Η σοκολάτα, πρέπει να πάψει να είναι κρυψώνα τέτοιων απαίσιων συμβάντων! Σκεφτείτε το!
 
Διήγημα 12ο
Η σκάρτη Βασίλισσα
Νεφέλη Πόπη Ζάνη, να ήξερες πόσο καλό θα κάνεις αν πήγαινες στα σχολεία, με αυτό το βιβλίο σου και αν τους διάβαζες την συγκεκριμένη ιστορία και κουβεντιάζατε πάνω στο θέμα;!
 
Διήγημα 13ο
Κατά βάθος είμαι..."ροζ"
Κατά βάθος είμαι εγώ...Και αυτό το διήγημα είναι βγαλμένο μέσα από την ζωή. Η συγγραφέας είναι κοντά στον άνθρωπο και παρουσιάζοντας τα βάσανά τους, προσπαθεί να σώσει τους συνανθρώπους της! Μπράβο της!
 
Διήγημα 14ο
Είμαι όσα έζησα
Η ζωή μας δίνει καθημερινά χαστούκια. Όλα ξεκινάνε από το σπίτι, οι γονείς, η συμπεριφορά τους...Δεν ξέρουμε γιατί παντρεύτηκαν και γέννησαν, γιατί φέρνουν την χαρά και μετά την γκρεμίζουν. Ακόμα ένα διήγημα μάθημα για γονείς και παιδιά που συνήθως πληρώνουν το τίμημα.
 
Διήγημα 15ο
Απομυθοποίησα τον κόσμο από την πρώτη μέρα που γεννήθηκα
Απομυθοποίηση από τον κόσμο από την πρώτη μέρα που γεννήθηκα. Μια ακόμη ευκαιρία να καταλάβουμε ΜΟΝΟ αν θέλουμε, ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι αρρώστια, αλλά κάτι το διαφορετικό, που συναντάμε και στα ζώα. Οι γονείς πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα! ένα χρήσιμο διήγημα, μάθημα!
 
Διήγημα 16ο
Η ζωή είναι σήμερα
Στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι. Οι γονείς είναι πάντα δίπλα σίγουρα. Η καλή ψυχολογική κατάσταση, βοηθάει και η συνεργασία με τον γιατρό ασφαλώς. Δίδαγμα; Υπάρχουν και θετικές πλευρές, όχι μόνο αρνητικές στον καρκίνο. Ας το δούμε και αυτό, είναι για το καλό μας. Ξέρεις φίλη Νεφέλη πόσο καλό κάνουν στον αναγνώστη αυτά τα τόσο αληθινά διηγήματα;!
 
Διήγημα 17ο
Μια βάρδια η ζωή μου
Η αγάπη και η υπευθυνότητα στα δύσκολα φαίνονται και τα δύο. Η σύζυγος που συμπάσχει γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε στιγμή.
Ωραίο καλογραμμένο διήγημα!
 
Διήγημα 18ο
Βάφοντας το γκρίζο
Άλλο ένα μήνυμα μέσα από μια ακόμη αληθινή ιστορία. Η αναπηρία είναι αυτή του μυαλού και όχι εκείνη του σώματος. Θέλει όμως δύναμη να το καταλάβουμε και το πάρουμε απόφαση. Η δύναμη της πένας της συγγραφέως μας βοηθάει πολύ να το αντιληφθούμε!
Κι άλλο ένα χρήσιμο διήγημα!
 
Διήγημα 19ο
Ψάχνοντας
Ο εγωισμός! Πόσο θα μπορούσαμε να τον αποφύγουμε εαν δεν τον αφήναμε να μας κυβερνάει! Ωραίο διήγημα, παράδειγμα, παίρνουμε το μάθημά μας.
 
Διήγημα 20ο
Γυρεύοντας μιαν Ανάσταση
Υποψήφιοι γονείς πρέπει να διδάσκονται ακριβώς αυτό, το ρόλο του γονιού! Ένα παράδειγμα κι ένα μάθημα για να αποφεύγουμαι κοινωνικά προβλήματα.
 
Διήγημα 21ο
Θέλω να ζωντανέψει η ζωή μου
Ακόμα ένα μάθημα που βασίζεται στη φράση του αγράμματου λαού μας: "όποιος βιάζεται σκοντάφτει" και οι γονείς, το φταίξιμο, είναι και δικό τους. Τραγική ιστορία χωρίς καλό τέλος.
 
Όλα τα διηγήματα της Νεφέλης είναι μαθήματα προς αποφυγήν, βγαλμένα μέσα από την ζωή. Διηγούνται αυτοί που έπαθαν. Είναι πολύ ανθρώπινη η ιδέα της συγγραφέως να τα συγκεντρώσει, ωστε να μας αποτρέψει από τα γλιστρήματα της ζωής μας! Όλοι αυτοί οι άγγελοι που της μίλησαν, μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας, μέσα από εκείνους. Ας πάψουμε λοιπόν να είμαστε εναντίον τους. Είμαστε και εμείς άγγελοι που μιλούν και άλλοι που δεν έχουν αυτό το θάρρος.
Συγχαρητήρια στην συγγραφέα για την καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας και την αγάπη που έχει για τον άνθρωπο! Με αυτά τα διηγήματα προσπαθεί να τον προστατέψει και να τον σώσει! Μπράβο!
 

 

Πάνος Τουρλής,Βιβλιοκριτικός
 
Μόλις έκλεισα αυτό το ξεχωριστό βιβλίο, θέλησα να μείνω λίγο μόνος, να με τριγυρίσει η αύρα αυτών των ανθρώπων, η δύναμή τους, η ειλικρίνειά τους, η αισιοδοξία τους, τα πάθη τους και τα λάθη τους. Ήθελα να αντλήσω κι εγώ λίγη από τη δύναμή τους γιατί οι πρωταγωνιστές των ιστοριών περνάνε από πολλά προβλήματα και βγαίνουν ζωντανοί, καλύτεροι, πιο ατσαλωμένοι.
 Η συλλογή των κειμένων της κυρίας Ζάνη (να τα πω διηγήματα; εξομολογήσεις; κείμενα; σκέψεις;) είναι τόσο διαφορετική από ό,τι έχω διαβάσει ως τώρα και τόσο αληθοφανής!
Η συγγραφέας γράφει πολύ όμορφα και πραγματικά ήταν μια έκπληξη για μένα να γνωρίσω το γραπτό της στυλ. Έχει ωραίο λεξιλόγιο, ξέρει να χειρίζεται καλά τον λόγο και στήνει τόσο περιεκτικά και έντονα σε λίγες σελίδες τις ιστορίες της που η κάθε μία είναι και ένας ολόκληρος κόσμος για τον αναγνώστη. Γυναικεία κακοποίηση, ψυχωσική συνδρομή, κρίσεις πανικού,  αλκοολισμός, ναρκωτικά, ανασφάλεια, ομοφυλοφιλία, πορνεία, πλατωνική αγάπη, καρκίνος, κινητική αναπηρία και χιλιάδες άλλες περιπτώσεις πέρασαν από μπροστά μου και με συγκίνησαν, με θύμωσαν, με έθλιψαν, με πόνεσαν. Χωρίς να είναι γραμμένα με το κλασικό στυλ ενός λογοτεχνικού διηγήματος κι όμως η αξία τους το υπερβαίνει κατά πολύ! 
Πιο πολύ από όλα με ταρακούνησε Το μυστικό της σοκολάτας, όπου ένα κοριτσάκι δέχεται τα ερωτικά χάδια του θείου της και δωροδοκείται με σοκολάτες για να μη μιλήσει. Σαν άλλο σκυλί του Παβλόφ, η Αρετή συνδύαζε τον φόβο με το φαγητό, έτρωγε για να μη φοβάται. Και ο θείος της συνέχιζε να τη χαϊδεύει. Συγκλονιστική ιστορία, καθόλου σπάνια και συνάμα τόσο τραγική!
Μη χάσετε το νέο βιβλίο της κυρίας Ζάνη. Θα αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεστε και θα σας γεμίσει με περισσότερη ενέργεια και θετικότητα αν έχετε κάποιο πρόβλημα στο γύρω σας περιβάλλον αλλά και με διαφορετικές οπτικές ώστε να αντιμετωπίσετε πιο αντικειμενικά και πανανθρώπινα κάθε νέο πρόβλημα που συναντάτε σε οποιονδήποτε δεν περιφέρεται στο ατομικό σας σύμπαν! Δεν ξέρω αν αυτή η δύναμη, η ενέργεια και το ύφος γραφής θα είναι εξίσου υπέροχα, απολαυστικά και μεστά σε ένα μυθιστόρημα, μέρχι στιγμής όμως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με αυτό το διαμαντάκι που ανακάλυψα!

 

Καραλή Αλεξάνδρα_Φιλόλογος
 
Υπάρχουν κάποια βιβλία που χαίρεσαι τόσο πολύ που έχουν φτάσει στα χέρια σου! Ένα από αυτά είναι και το “Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι”.
Πρόκειται για ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Περιλαμβάνει είκοσι μία πραγματικές ιστορίες αληθινών ανθρώπων που εξομολογούνται για πρώτη φορά τα πιο κρυφά τους βιώματα.
Είναι λοιπόν ένα βιβλίο εξομολογήσεων από ανθρώπους – αγγέλους που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Όπως λοιπόν καταλάβατε, όταν μιλάμε για αγγέλους δεν μιλάμε για τους ουράνιους, αλλά για τους άλλους τους επίγειους.
Και θα μου πείτε τώρα πώς θα τους ξεχωρίσουμε αυτούς τους επίγειους αγγέλους; 
Είναι αυτοί που κάτι έχουν στην αύρα τους που σε τραβάει κοντά τους. Αυτοί που κάτι έχουν να σου πουν. Κάτι που μόλις το ακούσεις, θα σε κάνει να σκέφτεσαι διαφορετικά. 
Και αν θέλετε να γνωρίσετε μερικούς επίγειους αγγέλους, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο!
Κλείνω με κάτι που μου άρεσε πολύ:
"Κι αν στην πλάτη σου νιώθεις βάρος απ' το σταυρό που κουβαλάς, κοίτα καλύτερα. Εκεί, δεξιά και αριστερά είναι τα φτερά σου που σε περιμένουν να πετάξετε μαζί."
Υ.Γ. Το βιβλίο αυτό αξίζει να το κάνετε δώρο στον εαυτό σας και σ΄ αυτούς που αγαπάτε! Άλλωστε τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!
 
Δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Simplylife.gr  simplylife.gr/pages/biblia/article/id/105
 

Νικολέττα Κ.

Διάβασα το βιβλίο σου με τους αγγέλους, στις διακοπές μου και πραγματικά το απόλαυσα! ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΟ, ΜΠΡΑΒΟ!!!

 

Νότα 
Το βιβλίο της Νεφέλης εξιστορεί γεγονότα που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες.
Η αφήγησή της λιτή και απαραίτητη, προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον ωθεί να ριξει φως στη σκιά του και να αγαπήσει τον εαυτό του από την αρχή...να δεχθεί τη λύπη, τη χαρά ,το καλό.Το κακό, την ελευθερία ,τη καταπίεση τη κατηγορία το άδικο...
καταργώντας κάθε σκέψη αρνητική για το διαφορετικό....
πάντα επιτυχίες και νέες
δημιουργίες φιλη μου....
 
 

Θεώνη Μπριλή (Συγγραφέας)
Ένα βιβλίο για την ζωή! Ιστορίες για να σκεφτείς, να προβληματιστείς και να κρίνεις από μια νέα οπτική γωνία. Ιστορίες που τις χαρακτηρίζει ο ρεαλισμός και η αμεσότητα. Ενδιαφέρον, πρωτότυπο, διδακτικό, πλούσια πλοκή!!!

 

Δέσποινα 
Διάβασα και τα δύο σου βιβλία, είσαι υπέροχη...μη σταματήσεις να γράφεις. Φιλιά πολλά!

 

Φώτης Μ.
Το βιβλίο  έχει δύο πλεονεκτήματα. Είναι πειστικό όσον αφορά την φαινομενολογία των συνδρόμων που περιγράφει καθώς και ενδιαφέρον επειδή αναφέρεται-αφηγείται -το ιστορικό πολλών σημαντικών ιατρικών και ψυχιατρικών καταστάσεων. Η ιδέα του βιβλίου είναι πρωτότυπη και η γραφή πολύ καλή!
Καλή επιτυχία στην συνέχεια!

 

Giannis Pit
 Νεφέλη μου, να είσαι καλά και πάντα να δημιουργείς.
 Το καινούργιο σου βιβλίο τρέχει όμορφα, "ρουφιέται" με ενδιαφέρον καθώς κάθε του θέμα είναι και ένα άνοιγμα ψυχής και ομολογίας σε μεγάλες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου. Το βιβλίο σου, σε κάθε του σελίδα ανοίγει παράθυρα στους κόσμους των ανθρώπων, λεύτερα και σημαντικά. Και ως εκ τούτου, εκεί είναι και η μεγάλη του  ΑΞΙΑ...ευχαριστούμε Νεφέλη μου για τα διδάγματα ζωής που άπλετα βγαίνουν μέσα από το βιβλίο σου.

 

Χρήστος Αναστασόπουλος (Συγγραφέας)
Ένα υπέροχο, ανθρώπινο βιβλίο!Γρήγορο, πλούσια πλοκή, τεκμηριωμένο!

 

Μαρία Κ.
 Σ’ ευχαριστώ, σ’ ευχαριστώ, σ’ ευχαριστώ, για το  βιβλίο που με ταξίδεψε και κυρίως γιατί μ’ έκανε πιο αισιόδοξη!!! 

 

Κατερίνα Μαγουνάκη (Δημοσιογράφος)

 Απόσταγμα ζωής.
 Έτσι χαρακτηρίζω το νέο βιβλίο της Νεφέλης Π. Ζάνη «Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι».
Τι πιο αληθινό από την ίδια τη ζωή και από ιστορίες ανθρώπων που κυκλοφορούν ανώνυμοι ανάμεσά μας, δίπλα μας, μαζί μας. Η σημαντικότητα δεν βρίσκεται στην καταγραφή των γεγονότων. Είναι κάτι πιο βαθύ, πιο ανθρώπινο. Κι είναι αποτέλεσμα αγάπης, εμπιστοσύνης, θέλησης κι απόφασης. Και φανταστείτε πόσο δυνατό είναι το αποτέλεσμα όταν προηγούνται πάθη, λάθη και συγκλονιστικά βιώματα. Κι ακόμη το γεγονός της εκμυστήρευσης κι η επιλογή της συγγραφέως, κάτι θέλει να μας πει.
Δεν ορίζεται λοιπόν ποιο πρώτο και ποιο δεύτερο.
Αγάπη, εμπιστοσύνη, θέληση κι αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές.
Μετά  από όλα αυτά αναλογιστείτε τη σημαντικότητα αυτού του έργου, το οποίο αποδίδεται τόσο απλά, όσο απλή είναι η ζωή μας που τη δυσκολεύουμε καθημερινά.
Στην απλότητα, όλοι το ξέρουμε πια κρύβεται το παν.
Μεγαλείο κι ευλογία μαζί και για τους πρωταγωνιστές και για τη συγγραφέα.
Κι όταν αποδεχθείς, λέει, και το εκφράσεις τότε βρίσκεσαι σίγουρα στην αρχή της λύσης της θεραπείας της ψυχής σου.
Κι επειδή το σύμπαν κινείται με τη συμμετοχή όλων μας, μεγαλείο κι ευλογία για όλους μας!
«Οι άνθρωποι μιλώντας συνεχώς για το σταυρό που κουβαλάει ο καθένας τους, ξεχνάνε τα φτερά τους»
Φτάνοντας στον επίλογο, στο τελευταίο κεφάλαιο καλύτερα του βιβλίου, δημιουργώντας έναν αντίλογο θα έλεγα με την αγαπημένη Α. Παπαδάκη από το βιβλίο της «Οι κάργιες», όπου αναφέρεται «…Όταν έχεις μάθει ως τα πενήντα σου να ζεις μ έναν εξουσιαστή, δεν μπορείς κι ούτε θέλεις στο κάτω κάτω να διαχειριστείς την ελευθερία σου. Παίρνεις παραμάσχαλα την ψυχή σου και ψάχνεις για νέο δυνάστη»,   θα πω, όχι! Διαφωνώ.
Διότι ο άνθρωπος που επιθυμεί να ελευθερωθεί μπορεί να το κάνει σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, όταν το επιθυμεί διακαώς η ψυχή του.
Με επίγνωση και σεβασμό στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και πιο εκεί ακόμη, της «ελεύθερης βούλησης» που απλόχερα ο Μέγας Δημιουργός μας χάρισε.
Ποιος λοιπόν είναι εκείνος που δύναται να μας την στερήσει όταν ο ίδιος  ο Θεός δεν το έκανε?
Μόνο ο εαυτός μας! Αν σας άρεσε «Το ταγκό της ψυχής μου» της Νεφέλης Πόπης Ζάνη, το νέο της βιβλίο « Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι» θα σας συναρπάσει!
Θα σας ταξιδέψει σε πολλά κι ανομολόγητα. Γιατί ανομολόγητα? Διότι είναι τόσο δύσκολο σήμερα στους ρυθμούς και την κατάσταση που ζούμε να μιλήσεις γι αυτά τα πράγματα. Τα τόσο όμορφα, τα τόσο γεμάτα και συγχρόνως τόσο δύσκολο να τα ομολογήσεις. Να βρεις απέναντι μια ψυχή να τα δεχτεί. Να τα κατανοήσει, να τα σεβαστεί και να χαρεί μέσα από αυτό το μεγαλείο του δρόμου των αγγέλων. Είναι ΜΟΝΟ αποδοχή. Είναι ανακάλυψη για τον καθένα μας ξεχωριστά. Είναι αγάπη και χαρά ζωής. Είναι αυθεντικότητα. Είναι έμπνευση και αφορμή για δημιουργία, όπως λέει κι η Νεφέλη.
Και ξέρετε κάτι? Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο. Κι αν επιθυμείτε να το βιώσετε (εάν δεν σας συμβαίνει ήδη) αξίζει να διαβάσετε το « Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι» από τις εκδόσεις "Οσελότος", βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Και...που ξέρετε? Ίσως να μιλήσουν και σε σας ή ίσως να...θυμηθείτε, πως μπορεί και να σας έχουν μιλήσει ήδη.
Συγκινούμαι κατά την ανάγνωση! Ευλογία!
Νεφέλη, ευχαριστώ.

 

Ritsa L
Θερμά συγχαρητήρια...με κατασυγκινήσατε...

 

Maria Triga
Κοριτσάκι μου μόλις τελείωσε το βιβλίο σου και η μητέρα μου και έτσι μπορώ να σου πω ότι και οι δυο μας έχουμε χαρεί που το διαβάσαμε!
Μας έδωσε πολλά! Και επιτέλους βρήκα ένα βιβλίο σχολή χωρίς φανφάρες και εντυπωσιασμούς.
Μιλάει η Αλήθεια σ' αυτό και είναι όμορφα στολισμένη από σένα!
Μπράβο σου Νεφέλη μου!!! 

 

Despoina Kom
Νεφέλη μου πολύ ωραίο το βιβλίο σου το πήρα απο την έκθεση την προηγούμενη βδομάδα. Το διάβασα σε δυο μέρες κι αν δεν δούλευα θα το τελείωνα την ίδια μέρα.

 

Souzy Elef
 Υπέροχο βιβλίο, υπέροχο!Πότε το ξεκίνησα πότε το τελείωσα δεν το κατάλαβα!Και πραγματικά δεν θα αργήσω να το ξανα διαβάσω!Πόση δύναμη κρύβει η ψυχή του ανθρώπου τελικά....σ'ευχαριστώ αγαπημένη Νεφέλη κ ευχαριστώ και όλους αυτούς τους ανθρώπους που μοιράστηκα μαζί τους τα κομμάτια της ψυχής τους μέσα  απο αυτό το βιβλίο...Ένα βιβλίο οδηγός, ενα βιβλιο αλλιωτικο απο τα αλλα.....ιστοριες ανθρωπων που παλεψαν καθε τερας που εμφανιστηκε στη ζωη τους και νικησαν.,......σ'ευχαριστω για αλλη μια φορά Νεφέλη μου που μπηκες στη ζωη μου μεσα απο τα βιβλια σου.....




Δήμητρα Παπαϊωάννου
Είναι ΤΕΛΕΙΟ!!! Δεν έχω λόγια για να σου περιγράψω πόσο όμορφα γράφεις! Ειλικρινά δεν βρίσκω τις κατάλληλες λέξεις! ... ίσως να μην υπάρχουν... τόσο τέλειο!!! Περιμένω λοιπόν την επόμενη κατάθεση ψυχής σου... και δίκης μου! Περιμένω λοιπόν το επόμενο βιβλο με την κατάθεση των ψυχών μας! Γιατί αυτό βγάζεις αγάπη μου... την ψυχή όλων!!! Συγχαρητήρια!

Eirhnh Vs
Για άλλη μια φορά με έκανες(και πιστεύω πως οχι μόνο εμένα αλλά και πολλούς άλλους) να είμαι περήφανη για σένα! Με αξίωσε ο Θεός να κρατήσω και το δεύτερο βιβλίο σου στα χέρια μου. Να χαθώ μέσα σε αυτό και να ταξιδέψω...Να ταξιδέψω σ' έναν κόσμο ΑΛΗΘΙΝΟ που οι περισσότεροι απο εμάς δεν γνωρίζουν πως υπάρχει ή δεν θέλουν να γνωρίζουν ή γνωρίζουν και τον απορρίπτουν για διάφορους λόγους... Ιστορίες αληθινές, βιώματα ανθρώπων που βρήκαν το θάρρος και την δύναμη να τα εξομολογηθούν ίσως για πρώτη φορά!!! 'Ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους ανθρώπους αυτούς!!! Ξέρεις δεν είναι εύκολο να "εξομολογηθείς" την ζωή σου και να "ξεγυμνώσεις" την ψυχή σου σε κάποιον "άγνωστο"! Θέλει πολλή δύναμη...Πρέπει να σε εμπνέει αυτός που θα του "εξομολογηθείς" και κυρίως να σου δείχνει πως μπορείς να τον εμπιστευθείς...!!! Εσύ το έχεις αυτό...Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου σου, σου έδειξαν την εμπιστοσύνη τους και σου άνοιξαν την ψυχή τους... Αν κάποιος με ρωτούσε, τί βλέπω σε εσένα, η απάντησή μου θα ήταν: " Η Νεφέλη είναι ένας "άγγελος" σε μορφή ανθρώπου σταλμένη απο τον Θεό! Και πάντα είναι εκεί...Την κατάλληλη ώρα, την κατάλληλη στιγμή για όσους την χρειαστούν!!!" Συνέχισε το έργο σου Νεφέλη μου, την συγγραφή σου, γιατί για αυτό είσαι πλασμένη!!! Εύχομαι με όλη μου την ψυχή να έχεις πάντα επιτυχίες σε ότι κάνεις!!! Ο Θεός και η Παναγία να σου δίνουν δύναμη και να φωτίζουν τους δρόμους σου!! Καλοτάξιδο να είναι και το δεύτερο βιβλίο σου!!! Σε αγαπάω πολύ!!! Ευγνωμονώ τον Θεό που σε έφερε στον δρόμο μου και υπάρχεις στην ζωή μου!!!
Σ' ευχαριστώ για όλα!!! (ξέρεις εσύ...)

 

Κάκια Ξύδη (Συγγραφέας)

Η Νεφέλη επιστρέφει με ένα καινούργιο βιβλίο, ύμνο στη ζωή και στην ελευθερία. Μας αφηγείται με άμεσο τρόπο ιστορίες διαφορετικές μεν, αλλά με κοινές συνιστώσες την πάλη για επιβίωση μέσα από αδιέξοδες καταστάσεις και την δίψα για ζωή που δεν χάνει την αξία της παρά τις δυσκολίες, βουτώντας κάθε λίγο την πένα της στο μελάνι της ψυχής της, όπως έκανε με μεγάλη επιτυχία και στο πρώτο της βιβλίο «Το τανγκό της ψυχής μου».  Ένα βιβλίο γροθιά στο κατεστημένο, γραμμένο με ευαισθησία για να φωτίσει τα σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής μας!